Klantcase

Het grootste lichtpunt van Europa

18.000 lampionnen - een initiatief van de stichting Kom Op Tegen Kanker

12

KILOMETER LICHTSNOEREN

18000+

LAMPIONNEN

308.050

EURO OPGEHAALD

De briefing

Elke dag krijgen in Vlaanderen 112 mensen te horen dat ze kanker hebben. Hoe breekbaar een lichaam ook is, allen stralen ze een licht uit dat de kwetsbaarheid van het leven overstemt. Dat wilde Kom op tegen Kanker visualiseren. De Stichting vroeg daarom om het grootste lichtpunt van Europa tegen kanker te bouwen, bestaande uit lampionnen die één voor één branden voor iemand die deze ziekte van al te dichtbij leerde kennen.

Het event

Een verjaardag die je toch nog kan meemaken, een tatoeage als herinnering aan een zoon. Eén voor één zijn het lichtpuntjes tegen kanker, die de destructieve aard van de ziekte onderuithalen en de kracht van de mens in het licht zet. Dat deden ook de 18.000 lampionnen die deel uitmaakten van het grootste lichtpunt van Europa. Honderden nabestaanden, zorgmedewerkers en betrokkenen kochten een lampion met daarop de naam van een geliefde die leed of lijdt aan deze ziekte.

Het resultaat

Op 27 november vormden ruim 18.000 lampionnen in het park De Schorre in Boom het grootste lichtpunt van Europa. Namen en koosnamen van mensen die een lichtpuntje in het donker zijn of waren, werden op lampionnen geplakt en lichtten tegelijkertijd op. De actie werd vanuit een doorzichtige dome uitgezonden op VRT1 en bracht €308.050 op waarmee zorginitiatieven voor kankerpatiënten en hun naasten gerealiseerd worden.

Titanenwerk

Vijf dagen lang waren we met een team bezig met het klaarleggen van twaalf kilometer aan lichtsnoeren met witte lampionnen, rondom de doorzichtige dome van waaruit het evenement uitgezonden zou worden. In de bittere kou, door regen en wind, haalden we energie uit de toppen van onze tenen om een lichtpunt te creëren dat vanaf grote hoogtes te zien zou zijn. Met een drone werden testen uitgevoerd en op het allerlaatste moment werden nog enkele strengen vervangen. Daarna wachtten we vol spanning af of alle lampjes het op het moment suprême ook allemaal zouden doen. Tijdens deze intense samenwerking bouwden we in het team een sterke band met elkaar op, zoals dat in de vorige editie ook gebeurde. Een teamlid van vorig jaar lag met corona in het ziekenhuis en hij werd enorm gemist. Voor hem hebben we een filmpje opgenomen vanuit de dome, zodat hij er van afstand toch bij kon zijn.

Emotionele betrokkenheid

Meewerken aan het creëren van het grootste lichtpunt van Europa is elk jaar weer een emotionele happening. Crewleden zien namen van hun eigen familie en vrienden voorbijkomen. ‘Onze liefste omi’, ‘papie Luc’ en ‘mijn lieve zus Christine’ kregen bijvoorbeeld een plekje op het enorme grasveld. Je komt continu de naam van je geliefden tegen en dat blijft emotioneel. Tegelijkertijd maakte die emotionele betrokkenheid dat we allemaal gemotiveerd door bleven werken ondanks de kou, wind en regen. De namen op die lichtpuntjes zorgden ervoor dat geen enkel crewlid nog maalde om bevroren vingers. Op de laatste dag hebben wij met het team 6 lampionnen met namen van onze eigen geliefden in het veld geplaatst die op dit moment aan het vechten zijn tegen kanker.